НАЧАЛО ЗА НАС КОНТАКТИ УСЛОВИЯ
Емблема ЕКСКУРЗИИ
В България
В чужбина
Еднодневни
Самолетни
Емблема ПОЧИВКИ
В България
В чужбина
Емблема ЗА УЧЕНИЦИ
Зелени училища
Сини училища
Ученически екскурзии
Партита, шоу програми
Емблема ПРАЗНИЦИ
В България
В чужбина
Емблема САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ
Редовни полети
Чартърни полети
Емблема СЕМИНАРЕН ТУРИЗЪМ
Пътуващи семинари
Тиймбилдинг
Обучения и квалификации
КАЗАНЛЪК - МАНАСТИР "ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО" - ЯЗОВИР КОПРИНКА
06.10.2021
Отпътуване от Велико Търново за гр. Казанлък. Посещение на манастира „Въведение Богородично”. Според преданията началото на Казанлъшкия манастир е поставено през 1828г. В архитектурно отношение Казанлъшкият манастир представлява комплекс от съборна черква и жилищни и стопански сгради. Обширният манастирски двор е ограден от всички страни с високи каменни зидове и красиви сгради във възрожденски стил, така че обителта е изолирана от градския шум и суета. Светиняна манастира е чудотворна икона на света Богородица.  Възможност за посещение на Кукленската църква в Казанлък. 
Посещение на къщата на изтъкнатия български писател, художник и обществен деец
Димитър Чорбаджийски - Чудомир в Казанлък, обявена за музей още на следващата година след смъртта му – през 1968. В сегашния си вид музейният комплекс е открит през 1979 г. и включва скромния Чудомиров дом с неговата неповторима атмосфера; художествено-документална експозиция, разположена в три зали с обща площ 300 кв. м. В него се съхраняват повече от 15 000 оригинални ръкописи, рисунки, скици, писма, книги и лични вещи на Чудомир и неговата съпруга – художничката Мара Чорбаджийска. Свободно време за разходка край язовир Копринка разположен по поречието на река Тунджа в Долината на розите. Отпътуване за Велико Търново.

ЦЕНА ОТ ГАБРОВО: 15лв.


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
- транспорт
- екскурзоводско облсужване
- медицинска застраховка


ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: Входни такси на посещаваните обекти!

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МАНАСТИРА: 
Манастирът е основан през 1828г. от Сусана Генчева, послушница в Калоферския манастир “Въведение Богородично”, която била родом от Казанлък. Сусана сънувала Св. Богородица, която и заръчала да се върне в Казанлък и да основе там манастир. Монахинята събрала други осем послушнички и се завърнала в Казанлък. Архитектурният план на църквата бил изготвен от руски архитект по поръчка на петербургския митрополит Исидор – глава на Руския синод, а самият храм е бил граден 9 години от Дебърски майстори – майстор Козма и строителите Даниил, Захари и Йосиф. Храмът е уникален по рода си в България, като представлява кръстокуполна сграда без нито една колона. Иконостасът също бил поръчан и платен от митрополит Исидор. Голяма част от украсата и необходимите утвари били получени от Русия. Вътрешността на храма е богато изографисана от трима български възрожденски майстори – поп Павел от Шипка, който изработил олтарната част, Георги Данчев от гр. Чирпан, пръв приятел на Васил Левски, който изработил куполната живопис и Петко Илиев Ганин от гр. Казанлък, който изографисал корабната част с 51 сюжети от Новия завет. По-късно, през 1838-1839 г., се изработва и камбанарията към храма. По време на Руско-турската война (1877–1878) манастирът приютява част от бежанския поток от Стара Загора. При отстъплението в двора на манастира са избити около 340 ранени и болни жени, деца и старци. Днес в двора пред самата църква има паметник от две колони, обхванати от метален пръстен. На едната има надпис: "На руските воини и българските опълченци, загинали за Освобождението на България (1877–1878)", на другата – "В памет на зверски избитите от османските орди 340 беззащитни жени, деца и старци от Казанлък (август 1877 г.)". През декември 1877 г. манастирът става лазарет, а част от ранените от Пета дружина на Българското опълчение, руски войници и офицери остават завинаги в манастирския двор.
Брой преглеждания: 589 Цена: 23 лв.
: :

Календар
за следващите 12 месеца
Август Септември Октомври Ноември
Декември Януари Февруари Март
Април Май Юни Юли


Сайтът е направен
от Чавдар Марчев