image
image
image
НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ – 3 МАРТ ВРЪХ ШИПКА
от 35лв
1 ден
България
Март,

03.03.2024

Възможност за участие във всенародните тържества за националния празник – традиционното празнично изкачване на връх Шипка.

В музейната му експозиция има колекция от ордени и медали, снимков и документален материал, лични вещи на участници в боевете, оръжие и копие на Самарското знаме – първото бойно знаме на Българското Опълчение.
Паметникът е висок 31,5 м. Основният камък е положен по повод 45-годишнината от Шипчеснката епопея. Инициатор е Централно-поборническо опълченско дружество. С волски коли, магарета и коне до върха са извозени близо 1 000 000 т. пясък от поречието на р. Тунджа. За градежът е избран сивкав камък – доломит, който копаят от кариери наоколо.
Открит е на 26 август 1934 г. лично от Цар Борис III. При откриването му са присъствали над 100 000 души, от които 80 живи опълченци преки участници в епичните боеве. Надписът поставен на главния вход от северната страна гласи „На борците за свободата”, а над него е издигнат огромен бронзов лъв с дължина 8 м., височина 4м. и тежи 28 т.

Свободно време за разходка в Габрово.

Цена от Велико Търново: 35лв.

Трансфер от Павликени – 10лв
Цена от Габрово: 15лв.

Цената включва:

- транспорт
- екскурзоводско обслужване
- медицинска застраховка

Цената не включва: входни такси на посещаваните обекти