image
image
БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА "БОРИКА" - ИХТИМАН - ТРАЯНОВИ ВРАТА И КОСТЕНСКИ ВОДОПАД
от 145лв
1 нощувка
България
Май,

13-14.05.2023

 

Първи ден: Отпътуване от Велико Търново за гр. Ихтиман. Посещение на крепостта Траянови врата. Проходът влиза в историята през 986г. когато византийския император Василий II предприема поход срещу България в стремеж да откъсне територии. Битката при Траянови врата (17 август 986г.) е най - голямото поражение, което ромейския владетел претърпява в походите си за покоряване на България. Крепостта е разположена на 15км. от Костенец и е символ на национално - историческото наследство в региона и е уникална по своята конструкция. Траянови врата е исторически проход край град Ихтиман, наречен така на името на римския император Траян, с когото се свързва съществувалата там крепост. Посещение на Ботаническа градина "Борика".  Настаняване в хотел. Вечеря и нощувка.

Втори ден: Закуска. Разходка до Костенски водопад. Костенският водопад е висок 12м и е лесно достъпен. Отпътуване за Велико Търново.

Забележка:
Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление (сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип).

Цената включва:
- лицензиран автобус
- екскурзоводско обслужване
- медицинска застраховка
- 1 нощувка със закуска и вечеря

Цената не включва:
- крепостта Траянови врата - 4лв. за възрастни, 2лв. за учащи и пенсионери
- Ботаническа градина "Борика" - 4лв. възрастни, 3лв. пенсионери, 2лв. учащи