image
image
ПО-МАЛКО ПОЗНАТИЯТ ДУНАВ
от 159лв
1 нощувка
България
Април,

27-28.04.2024

Тутракан - Сребърна - Силистра

Поречието на река Дунав разполага с уникални природни и културни ресурси, запазили се от векове или успели да се възстановят в последните десетилетия. Втората по големина река в Европа в голяма част от българското си поречие пази един свят, изпълнен с приключения, за които малцина знаят.


Първи ден:
Отпътуване в 7:00ч. от Велико Търново за град Силистра и пристигане около 10 часа. Разглеждане на забележителностите на Силистра – Археологическия музей който е част от 100-те национални исторически обекти на България. Посещение на античния град Дуросторум. Дуросторум в превод означава "яка крепост" и датира като селище от 4 век пр.н.е. Национален архитектурно - археологически резерват Дуросторум – Дръстър - Силистра представлява антично селище със стратегическо значение през 1 век. Смята се, че селището е било процъфтяващо през този период. При управлението на Омуртаг тук е била изградена Дунавската резиденция на българските ханове. Свободно време за обяд и разходка в града (възможност за посещение на красивата Дунавска градина). Настаняване в хотел Силистра. Вечеря. Нощувка.
 
Втори ден:
Закуска. Пътуване за резерват Сребърна.Тук се срещат 41 вида бозайници, 11 вида влечуги и 10 вида земноводни, 24 вида риби, а това с което резерватът Сребърна е най-известен са 221 вида птици, гнездящи тук. През 1977 година Сребърна е обявен за биосферен резерват от списъка на ЮНЕСКО. През 1983 г. влиза в списъка на паметниците на световното културно наследство и природните забележителности на ЮНЕСКО. Резерватът и музеят към него са включени в списъка със 100 - те туристически обекта на България. Около резервата е направена екопътека, като на известно разстояние по нея са построени беседки за отмора и наблюдателни площадки, откъдето могат да се наблюдават птиците.
Отпътуване за Тутракан.Той е един от най - старите и интересни градове по поречието на река Дунав. Намира се по средата на пътя между Русе и Силистра и е разположен амфитеатрално на стръмен хълм, който се спуска до Дунав. Жителите на Тутракан са имали славата на най-добрите рибари и майстори на лодки по долното течение на река Дунав. Посещение на музей „Дунавски риболов и лодкостроене”. В музея са представени оригинални риболовни уреди от древността и използвани в съвремието уреди и съоръжения. Показани са оригинални въдици от кост и мед, харпуни, глинени тежести за рибарски мрежи, железни сапкъни, кърмаци, различни видове мрежи, изработвани от растителни влакна от тутраканските рибари. Посещение на античната крепост „Трансмариска”. Името и означава „отвъд блатата” и е построена в края на III-ти век от император Диоклетиан. Тя е обявена за паметник на културата с национално значение. Свободно време за обяд. Отпътуване за Велико Търново.

Цена от Габрово: 171лв. 

Цената включва: 1 нощувка с вечеря и закуска, транспорт, екскурзовод и застраховка.

Цената не включва: входните такси на посещаваните обекти.
Музей на дунавския риболов и лодкостроене - 5 лв., за пенсионери и ученици - 3 лв.
Меджиди табия - 3 лв
Исторически музей - 3 лв; ученици, студенти и пенсионери: 1 лв