image
image
ЕКОПЪТЕКА "ИСКЪР ПАНЕГА" - "ЗЛАТЕН ПАРК" ЛУКОВИТ - ПЕЩЕРА ПРОХОДНА - С.ЪГЛЕН
от 32лв
1 ден
България
Юли,

01.07.2023

Отпътуване от Велико Търново за село Ъглен. Природата там е изваяла уникална скална арка в продължение на милиони години. Фото пауза.
Посещение на "Златен Парк" Луковит - вълшебно място с малки каменни къщички, наподобяващи къщите на "хобити". Разходка из парка и свободно време. 
 Пешеходна разходка по екопътека "Искър - Панега". Пътеката тръгва вляво от пътя, от пракинга до новия туристически информационен център. Тя е добре маркирана, изминава за около 2 часа. Екопътеката следва поречието на река Панега, която извира в близост и е с необичаен синьо-зелен наситен цвят. Екопътеката се намира на територията на парк, носещ същото име, който обединява два отделни района - Карлуковски карстов комплекс и ландшафтен парк "Панега". Изградени са много места за пикник, барбекюта, пейки, мостчета, вити стъби, които правят маршрута изключително подходящ за отдих. В съчетание на красивите меандри на реката, пъстрите полянки и интересните скални образувания, екопътека Искър - Панега се нарежда между най-красивите в България. 
Посещение на пещерата Проходна - най-дългият пещерен тунел в България, с дължина 262 метра и височина на входовете над 40 метра. Пещерата е естествено осветена, в средната зала вследствие от ерозията на таванът се е образувал феноменът "Очите на Бога". Тук са снимани няколко български и чуждестранни филма, между които и "Време разделно". 
Прибиране във Велико Търново.

Цената включва:
- транспорт
- екскурзоводско обслужване
- медицинска застраховка