image
image
СИНАЯ – БРАН – БРАШОВ
от 199лв
1 нощувка
Румъния
Юни,

01-02.06.2024     19-20.10.2024

Първи ден: Отпътуване от Велико Търново в 06:00 ч. към Бран. Пристигане след обяд и посещение на замъка Бран, т. нар. Замък на граф Дракула - средновековна крепост, мистично "кацнала" върху стръмна скала. Малкото градче Бран се намира в проход, който някога е бил основен път към Влахия. Саксонците от Брашов построили навремето тук замък, който да пази тази важна търговска артерия на място на по-стара крепост на тевтонските рицари. Известен е в цял свят като Замъка на Дракула, не толкова заради историческата връзка с влашкия владетел Влад Цепеш, колкото заради литературния персонаж на трансилванския граф Дракула от едноименния роман на Брам Стокър. Днес замъкът изглежда така, както е бил по времето на най-известния му собственик - румънската кралица Мария. Свободно време в Бран за покупка на сувенири и опитване на местните кулинарни специалитети.

Отпътуване за Брашов. Кратка спирка в запазения средновековен център на града - площад Сфатулуй, сградата на Старото кметство, Черната църква - най-голямата готическа църква в страната; най-тясната уличка в Румъния.

Настаняване в хотел в Синая - планински град и курорт, наричан “Перлата на Карпатите” най-вече заради ограждащия го величествен планински пейзаж. По желание организиране на вечеря в румънски битов ресторант. Нощувка.

Втори ден: Закуска. Посещение на замъка Пелеш – строен за лятна резиденция крал Карол I. и смятан за един от най-красивите ренесансови замъци в Европа. Замъкът пленява с изключителния си стил - смесица от неоренесанс, барок, мавритан, рокото. Интериорът е впечатляващ - в залите ще видим изящна дърворезба, красиви вази от Майсенски и Севърски порцелан, кристални огледала и стъкло от Мурано, цветни рисувани прозорци, старинни мебели и декоративни предмети от 15-19 век. Пелеш е заобиколен от седем тераси, от които се открива прекрасна гледка към планината и близката долина. Всички те са украсени с със статуи, изваяни от италианеца Романели. Спускане към Синайския манастир по криволичеща алея с магазинчета за традиционни румънски сувенири. Манастирът е построен тук през 17 век от румънски благодордник, след завръщането му е от Светите места и Синайския полуостров в Египет. По-късно манастирът дава името на днешна Синая. Отпътуване за Велико Търново.ЦЕНА : 199 лв
ЦЕНА за тръгване от Габрово - 211 лв
ЦЕНА за тръгване от Павликени - 209лв

Цената включва:
- лицензиран транспорт
- 1 нощувка със закуска
- екскурзоводско обслужване
- медицинска застраховка, пътни такси

Цената не включва входни такси на посещаваните обекти:

- Входна такса за Замъка Пелеш стандартен тур /50 минути/- възрастни 50 леи, пенсионери 25 леи, ученици и студенти - 13 леи

- Входна такса за Замъка Бран- възрастни 70 леи, пенсионери над 65 год- 50 леи, студенти-40леи, ученици 20 леи

- Входна такса за Черната църква в Брашов- възрастни (и пенсионери) 15 леи, студенти и ученици 10 леи

- Входна такса за Синайски манастир- възрастни (и пенсионери) 5 леи, деца, студенти - 3 леи

- доплащане за вечеря в румънски битов ресторант с музика на живо, местни ястия и напитки: 20 евро