image
image
БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА В СОФИЯ - ОБРАДОВСКИ МАНАСТИР "СВЕТИ МИНА" - ПРОХОДА ПЕТРОХАН - БЕРКОВИЦА
от 169лв
1 нощувка
България
Юни,

08-09.06.2024

ПЪРВИ ДЕН: Отпътуване от Велико Търново за град София. Посещение на Обрадовски манастир "Св. Мина". През Средновековието манастирът е част от Софийската Мала Света Гора – пръстен от манастири около днешната ни столица. Кръстоносните походи и османските нашествия постепенно заличават напълно следите на Светата обител, но споменът за манастира на името на светеца воин Мина, остава в легендите. Посещение на Ботаническата градина в кв. Бояна. Тя наследява основаната преди повече от 100 години Царска Ботаническа градина, която се е намирала в центъра на София. На настоящето си място в подножието на Витоша е от 1968г. Колекциите са много разнообразни, като включват тропически и субтропически, розариум и едно и многогодишни цветя. Това изобилие я определя, като една от най-богатите градини на Балканския полуостров. 

Отпътуване през прохода Петрохан за град Берковица. Петрохански проход (Гински проход, Берковски проход, Клисурски проход) е планински проход - седловина, в централната част на Западна Стара планина, между планината Козница на изток и Берковска планина на запад. Най-близките населени места, отстоящи в началото и в края на прохода, са селата Бързия (Община Берковица, Монтана) и Гинци (Община Годеч, Софийска област). Дължината на прохода е 24,1 км, а надморска височина на седловината – 1409 м. Единственото селище в прохода е Гинци. То е пръснато в няколко махали и се самопровъзгласило за "Столица на киселото мляко". Нощувка с вечеря в хотел в Берковица.

ВТОРИ ДЕН: Закуска. Посещение на Къща-музей "Иван Вазов" и Етнографския музей в Берковица. Отпътуване за Лопушанския манастир "Свети Йоан Предтеча", разположен в Чипровския дял на Стара планина. През 1989 година е реконструиран и впечатлява със своя градеж, пропорции, архитектура и каменни пластики. През 2014 година в него бе открита Чудотворна икона, на най - малко 300 години, зазидана в стените на храма. Датира от средата на 17 век и е спасена преди опожаряването на манастира по време на Чипровското въстание от 1688 година. Храмът пази един от най - впечатляващите иконостаси в Северна България, част от най- добрите традиции на Самоковската школа. Манастирът е бил любимо място и на писателя Иван Вазов. Тук той написва част от известния си роман "Под игото". Връщане във Велико Търново.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
- транспорт
- екскурзоводско обслужване
- 1 нощувка със закуска и вечеря
- медицинска застраховка

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: Входни такси на посещаваните обекти: