image
image
КАПАДОКИЯ - ЗЕМЯ НА ЧУДЕСАТА
от 549лв
4 нощувки
Турция
Октомври,

02-07.10.2023

АНКАРА - КАПАДОКИЯ - КОНЯ - АКШЕХИР - БУРСА

Кападокия, е разположена в сърцето на Анадола, между Понтийските и Тавърските планини, между Соленото езеро и река Ефрат. В тази земя, извадена от сънищата и фантастичните приказки, вятърът и слънцето са изваяли чудновати образувания от скалите, а човешката ръка е издълбала в тях едни от най-старите християнски църкви и манастири. „Земя на светци” - родно място на Свети Георги, тя е едно от големите хранилища на средновековното православие и ранно-християнска култура. С причудливите си скални пирамиди и гъби, с подземните си градове и скалните църкви днес Кападокия е един музей на открито, включен в списъка на ЮНЕСКО.

Първи ден : Отпътуване в 21.00 ч. от Велико Търново . Преминаване на границата през ГКПП Капитан Андреево. Пътуване през Турция. Почивки по пътя. Преминаване през Истанбул на път за Анкара. 

Втори ден: Около 18.00 ч. пристигане в Анкара и настаняване в хотел 3*. Вечеря. Нощувка в Анкара.

Трети ден:  Закуска.08.30 ч. Обзорна автобусна екскурзия с лицензиран турски екскурзовод на български език в Анкара – посещение (без включени входни такси) на музея на Анатолийските цивилизации (археологическия музей), мавзолея на Ататюрк, Анкарската крепост. По обяд отпътуване за Кападокия - по пътя разглеждане и фото-пауза при второто по големина в света солено езеро Тюз гьолу(Соленото езеро), разположено на 905 м надморска височина. Пристигане и настаняване в хотел 3*. Вечеря. След вечеря срещу доплащане – посещение на подземен ресторант с богата фолклорна програма – танц на дервишите и ориенталски танцьорки, турски напитки неограничено, ядки. Нощувка в Кападокия.

Четвърти ден: 05.00 ч. Възможност за полет с балон над природните красоти на областта Кападокия – по време на леката утринна закуска имате възможност да станете свидетел на незабравимата гледка при подготовката за полет на балона, след това да се насладите на изгрева на слънцето и играта на сенките по долините и причудливите природни форми, а накрая получавате и сертификат – доплащане 250 евро/човек. 07.30 ч. Закуска. 08.30 ч. Отпътуване и посещение на подземен град Каймаклъ (един от общо 36-те), обитаван 5 в.пр.Хр. и състоящ се от 9 етажа, свързани чрез каменни стълбища. В древността в града е имало кухни, конюшни, мазета, винарни, столови, водоизточници, складове за маслини. За да се предпазят от враговете си хората, живеещи в града, търкаляли големи каменни блокове, за да запушат изходите (не се препоръчва за хора с клаустрофобия и сърдечни проблеми). Панорамна обиколка с екскурзовод на български език със спирки за снимки и разглеждане на природните феномени в областта Кападокия:долината на феите Зелве в района Пашабагъ с причудливите вулканични образувания, трите грации, долината на гълъбите, крепостта Уч Хисар и посещение на музея на открито в Гьореме, представляващ голям комплекс от скални църкви от 8-ми век. Посещение на градчето на грънчаритеАваноси градчето Юргюп, известно с производството на килими, керамика, бижутерски и кожени изделия. Вечеря. Нощувка в Кападокия.

Пети ден: 07.00 ч. Закуска. 08.00 ч. Отпътуване през Аксарай за Коня. 11.30 ч. Коня - посещение на мавзолея на Мевляна, основател на Ордена на танцуващите дервиши. Свободно време за разходка и обяд. 13.30 ч. Отпътуване за Бурса, по пътя посещение на гроба на Насредин Ходжа в градчето Акшехир. Свободно време за вечеря и за покупки от Кютахя, известен център за производство на порцеланови изделия.Късно вечерта пристигане в Бурса, настаняване в хотел 3*. Нощувка в Бурса.

Шести ден : 07.30 ч. Закуска. 08.30 ч. Бурса, четвъртият по големина град в Турция, първа столица на османската империя и важен търговски център, разположен на западния край на древния път на коприната. Оттук произлизат популярните турски храни – ореховката и искендер кебапът. Обзорна обиколка на града с екскурзовод на български език – Гробниците на основателите на Османската империя – Осман и Орхан, Зелената джамия, Улу джамия и Коза хан. Свободно време за разглеждане на красивите градски паркове и пазарите с ориенталски стоки и сувенири. 12.30 ч. Отпътуване за България през Истанбул – по пътя почивка на най-високата сграда в града – небостъргачът „Сапфир” (236 м). Отпътуване за България .

Цената включва :
-> транспорт със собствен лицензиран автобус по маршрута;
-> гранични, пътни такси и паркинг;
-> 1 нощувка със закуска и вечеря в Анкара в хотел 3*;
-> 2 нощувки със закуска и вечеря в Кападокия в хотел 3*;
-> 1 нощувка със закуска в Бурса в хотел 3*;
-> лицензиран турски екскурзовод на български език по време на пътуването;
-> обзорна автобусна и пешеходна обиколка на Анкара;
-> обзорна автобусна и пешеходна обиколка на обектите в областта Кападокия;
-> туристическа програма в Коня; Акшехир;
-> обзорна обиколка на Бурса;
-> водач-придружител от агенцията;
-> медицинска застраховка с лимит 5000 евро за лица до 69.99 год.

Цената НЕ включва:
- доплащане за единична стая – 40 лв./вечер;
- доплащане за медицинска застраховка с лимит 5000 евро за лица 65–79.99 г. – 10 лв., лица над 80 г. не се застраховат;

- Полет с балон - 240 евро

- Сафари - 60 евро

- Турска вечер - 40 евро

- Дервиши - 25 евро

- Вечеря в Бурса - 10 евро

 Ориентировъчни цени на входните такси на туристическите забележителности: музей на Анатолийските цивилизации 30 TRL; за скалните църкви в Гьореме 170 TRL, Учхисар 16 TRL, за подземен град Каймаклъ 80 TRL, „Зелве” 40 TRL, Мавзолей на Мевляна 20 TRL; комбиниран билет панорамна тераса „Сапфир” и 4 D кино 240 TRL;

ЗАБЕЛЕЖКА: 
- Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите запазват актуалните входни такси към момента на пътуването!
- При възникване на извънредни проблеми в пътната и метеорологична обстановка или блокиране на пътни участъци се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
- Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.