image
image
АНТИЧНИЯТ ГРАД ПОМОРИЕ
от 169лв
1 нощувка
България
Юни,

01-02.06.2024

"АКВЕ КАЛИДЕ" – о-в"СВЕТА АНАСТАСИЯ" - МУЗЕЙ НА СОЛТА - ТРАКИЙСКАТА ГРОБНИЦА В ПОМОРИЕ

Първи ден: Отпътуване от Велико Търново. Посещение на "Акве Калиде" - мястото, събрало в себе си хилядолетна история привлича своите посетители с множество разнообразни възможности за релакс и забавления. Археологическите ценности намерени в Акве калиде са крепостните стени на древния град Терме (Термополис), римските бани от І век сл. Хр. с топъл и студен басейн, различни средновековни помещения. Те са достъпни за туристите чрез изградените модерни пасарелки, които улесняват преминаването и разглеждането им. В миналото Анхиало, известен с добива на морска сол още в древността. Данни за това има още 5 век Пр.Хр., а до 30- те години на 20 век морска сол в България се е добивала само в Поморие. Посещение на Музея на солта - единствен в България и Балканите специализиран музей за добив на сол чрез слънчево греене. Построен е на брега на езерото и представя древната анхиалска технология за производство на морска сол. Той се състои от експозиционна зала и 20 дка действащи солници. Разполага с колекция снимки от началото на миналия век, проследяващи развитието на солодобива в района, стари топографски карти, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти. Настаняване в хотел в района на Бургас или Поморие. Вечеря. Нощувка. 

Втори ден: Закуска. Разглеждане на тракийската куполна гробница в Поморие, паметник на културата от национално значение. Тя е била своеобразен мавзолей на богата анхиалска тракийска фамилия. Този уникален архитектурен паметник съчетава римската строителна техника с тракийската традиция и е най- късния представител на тракийските гробници по българските земи. Посещение на о-в Света Анастасия.Това е български остров в Бургаския залив в Черно море. Манастирът „Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)” е единствената островна обител в България, част от която е запазена до наши дни. На острова има Лекарна, предлагащи чудодейни билки и отвари, манастирска килия от Средновековието, в която може да пренощувате, ресторант с автентични бургаски ястия по стари рецепти… и всичко това на най-романтичното място в Бургаския залив – Остров Света Анастасия. Отпътуване за Велико Търново.


Цената включва : транспорт , застраховка , екскурзоводско обслужване,1 нощувка с вечеря и закуска.
Цената  НЕ включва входните такси на посещаваните обекти!
- Музей на солта - възрастни - 3лв, учащи и пенсионери - 2лв;
- Музейна експозиция "Банята на Сюлейман Великолепни" - Аква Калиде - възрастни 6лв; учащи и пенсионери - 5 лв;
- Корабче до о-в Св.Анастасия - възрастен - 16лв, ученици и пенсионери - 14лв, дете до 3г - безплатно. деца от 3 до 7 ненавършени години - 8лв.
-Тракийска куполна гробница в Поморие -възрастен - 4лв, ученици и пенсионери - 2лв.

Забележка:
- При възникване на извънредни проблеми в пътната или метеорологична обстановка или блокиране на пътни участъци е възможна промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
- Туроператорът си запазва правото да променя изпълнението на програмата.
- Лица над 70 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпило застрахователно събитие.
- Входните такси на туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност за промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.