image
image
В ЗЕМИТЕ НА ТРИБАЛИТЕ
от 155лв
1 нощувка
България
Май,

13-14.05.2023

Пещера Венеца - Крепостта Монтанезиум в Монтана - Крепостта Калето край Мездра - Ритлите в село Лютибтод - Манастир Седемте престола

ПЪРВИ ДЕН: Отпътуване в 06:00 ч. от стадион "Ивайло", гр. Велико Търново. Посещение на красивата, цветна пещера "Венеца". Тя е една от най-уникалните пещери в България. Обявена е за природна забележителност, заради изключително красивите си цветни калцидни образувания и ледени кристали, наподобяващи цветя, фигури и животни. В нея се намира и най-големият сталактон в България с обиколка 25 метра. Отпътуване за Монтана. В града ще се посети Лапидариума - уникална археологическа експозиция с епиграфски паметници от римската епоха. Разйождайки се ще може да се видят 56 паметника открити в Монтана. Посещение на консервираната крепост Монтанезиум, дала името на града. и Историческия музей. Днес музеят притежава над 50 000 музейни предмети. Сред тях са голяма колекция от епиграфски паметници - "каменната книга" за историята на Античната Монтана, копие на Якимовското съкровище, средновековно сребърно съкровище, златни накити, колекции от икони, старопечатни книги, Чипровски килими, историческо оръжие и др. Настаняване в хотел в района на Монтана или Враца. Вечеря. Нощувка.

ВТОРИ ДЕН: Закуска. Отпътуване за гр. Мездра. Посещение на крепостта Калето над града. Хълмът е естествено защитен и разположен на място, където се пресичат основни пътища, използвани от дълбока древност до днес. Траки от племето "трибали" населявали местността до I век, когато селището заедно с цяла Мизия е завладяно от Римската империя. Експозиционната зала ни пренася през вековете и ни представя живота на хората, населявали това място от древността до средновековието. В нея се намират археологически находки, уникални предмети и останки от 5-те различни исторически периода, през които е преминало по време на своето съществуване крепостта. Отпътуване към Ритлите край село Лютиброд - едни от най-красивите скални образувания на Искърския пролом. Най-внушителни са четирите "ритли" на левия браг на реката, оформен от стръмния югоизточен  склон на Враначската планина. Посещение на православния манастир "Седемте престола". Най-старата запазена сграда в манастира е съборната църква, за която се смята, че е строена през X-XI в.  Едно от най-интересните произведения на майсторите е дървеният полилей "Хоро", сътворен през 1815 г. Полилеят е съставен от 15 части с оцветени дърворезбени сцени. Отпътуване за Велико Търново.

Цената включва:

- Транспорт;

- Екскурзоводско обслужване;

- 1 нощувка със закуска и вечеря;

- Медицинска застраховка.

Цената не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Трансфер от Павлиекни.