image
image
СИНАЯ - БРАН - БРАШОВ - СИГИШОАРА
от 275лв
2 нощувки
Румъния
Септември,

21-23.09.2024

Първи ден: Отпътуване от Велико Търново в 06:00 ч. към Бран. Пристигане след обяд и посещение на замъка Бран, т. нар. Замък на граф Дракула - средновековна крепост, мистично "кацнала" върху стръмна скала. Малкото градче Бран се намира в проход, който някога е бил основен път към Влахия. Саксонците от Брашов построили навремето тук замък, който да пази тази важна търговска артерия на място на по-стара крепост на тевтонските рицари. Известен е в цял свят като Замъка на Дракула, не толкова заради историческата връзка с влашкия владетел Влад Цепеш, колкото заради литературния персонаж на трансилванския граф Дракула от едноименния роман на Брам Стокър. Днес замъкът изглежда така, както е бил по времето на най-известния му собственик - румънската кралица Мария. Свободно време в Бран за покупка на сувенири и опитване на местните кулинарни специалитети.

Разглеждане на крепостта Ръшнов, разположена на добре укрепен каменист хълм над град Ръшнов. Тя е построена от рицарите на Тевтонския орден през 13 век, а впоследствие служи за отбрана на населението при многобройните нападения през Средновековието. Оградена е от здрава крепостна стена и е недостъпна за нашествениците. В крепостта са разположени над 30 къщи, училище, параклис, кладенец. Гледката от най-високата точка на крепостта Ръшнов е впечатляваща – 360-градусова панорама към заобикалящите я върхове на Карпатите и към разположения в подножието на крепостните ѝ стени град Ръшнов. Настаняване и нощувка в хотел.

Втори ден: Отпътуване за Сигишоара. Историческият център на града със островърхите си кули, павирани улички и средновековни къщи е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Пешеходна разходка: Цитаделата, Часовниковата кула, родната къща на Влад Цепеш – Дракула, крепостните стени, църквата на Доминиканския манастир, покритото училищно стълбище. Възможност за посещение на Часовниковата кула (Исторически музей), известна със своя уникален часовников механизъм. От върха на кулата се разкрива красива панорама към града и околностите му.

Разглеждане на Брашов. Градът се намира в Трансилвания, заобиколен от планините на Карпатите. През Средновековието Брашов е заселен от германци и това е повлияло на архитектурния му стил. Пешеходна разходка из запазения средновековен център на града, построен през 13- ти век – площад Сфатулуй, който и до днес е средище на обществения и духовен живот; сградата на Старото кметство, която първоначално е била наблюдателна кула, а днес е исторически музей; Черната църква - най-голямата готическа църква в страната; най-тясната уличка в Румъния; портата на Екатерина – единствената оцеляла от средновековните порти на Брашов. Свободно време в центъра на града. Нощувка.

Трети ден: Закуска. Посещение на замъка Пелеш в Синая – строен за лятна резиденция крал Карол I. и смятан за един от най-красивите ренесансови замъци в Европа. Замъкът пленява с изключителния си стил - смесица от неоренесанс, барок, мавритан, рокото. Интериорът е впечатляващ - в залите ще видим изящна дърворезба, красиви вази от Майсенски и Севърски порцелан, кристални огледала и стъкло от Мурано, цветни рисувани прозорци, старинни мебели и декоративни предмети от 15-19 век. Пелеш е заобиколен от седем тераси, от които се открива прекрасна гледка към планината и близката долина. Всички те са украсени с със статуи, изваяни от италианеца Романели. Спускане към Синайския манастир по криволичеща алея с магазинчета за традиционни румънски сувенири. Манастирът е построен тук през 17 век от румънски благодордник, след завръщането му е от Светите места и Синайския полуостров в Египет. По-късно манастирът дава името на днешна Синая. Отпътуване за Велико Търново.

 

Цена от Велико Търново: 275лв.

Цена от Павликени: 285лв.

Цена от Габрово: 287лв.

 

Цената включва:

- Транспорт;

- Екскурзоводско обслужване;

- 2 нощувки със закуски;

- Медицинска застраховка.

Цената не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

  • Замъка Бран - 70 леи/ възрастни; 50 леи/ пенсионери над 65 г.; 40 леи /студенти; 20 леи/ученици
  • Замъка Пелеш - 50 леи/ възрастни; 25 леи/ пенсионери; 12,50 леи ученици и студенти

- Доплащане за медицинска застраховка за лица над 64 г. - 6лв.

- Трансфер от Павликени - 10 лв.