image
image
СЪКРОВИЩАТА НА ТРАНСИЛВАНИЯ
от 329лв
2 нощувки
Румъния
Април,

19-21.04.2024

Сибиу, Солните мини в Турда, Алба Юлия, замъка Корвин

Първи ден: Отпътуване от Велико Търново в 06:00 ч. в посока старата столица на Влахия – Куртя де Арджеш. Манастирът там е православната светиня на румънците - първият влашки манастир и главен храм на влашките владетели до 14. век. Според легендата е построен от майстор Манол и се отличава с уникална архитектура, в която ориенталски и византийски елементи са в красива симбиоза. Тук са погребани кралете на Румъния – Карол I, Фердинанд, Карол II и Михай. В манастира са положени мощите на св. Филотея Търновска. Отпътуване за Сибиу. Пешеходна обиколка на историческия център на Сибиу, съхранил атмосферата на средновековието – крепостните стени и кули, Големия и Малкия площад с емблематичните сгради на тях – великолепни образци на архитектурата от барока и готиката - Католическата църква, дворецът Брукентал, Синята къща, Градската часовникова кула, Мостът на лъжците и площад Хует с неговата Готическата катедрала, където през 12 век се поставя началото на града. Свободно време за разходка. Нощувка.  

Втори ден: Закуска.  Отпътуване за Солните мини в Турда – един истински солен дворец, който оставя трайно впечатление у посетителите, защото е пътуване в един фантастичен свят. Разходка през: галерия „Франц Йосиф“, която притежава мощно ехо и се нарича още „Залата на ехото“; мината „Кривак“, наречена така заради лебедката, използвана за  повдигане на солените скали на повърхността с помощта на коне; мината „Гизела“, където  се провеждат СПА процедури с  естествени аерозоли, мината на Рудолф, която е дълбока 42 м и има 172 стъпала, а таванът и стените са покрити със сталактити от сол. Разглеждане на мина „Тереза“ с форма на камбана и дълбочината 112 м. Каскадата от сталактити, солни съцветия и подземното езеро, допълват изумителното впечатление за величие. В центъра на езерото има остров, образуван остатъчна сол, където се предлага разходка с лодка. Тук е разположено и малко Виенско колело, зала за тенис на маса, амфитеатър, както и магазинчета за сувенири. Свободно време за разглеждане и снимки.

Пристигане в Алба Юлия, в чийто център се намира цитаделата с форма на звезда Алба Каролина, духовната столица на Трансилвания, построена през първата половина на XVIII век от австрийците. Със своите красиви шест порти, Цитаделата привлича туристи от всички краища на света, любопитни да разкрият нейните съкровища: музеи, паметници, католическата катедрала „Св.Михаил“, Националния музей на Обединението, където се подписва Трианонския договор за присъединяването на Трансилвания към Румъния; православната катедрала на коронясването на крал Фердинанд I и кралица Мария през 1922 г., княжеския дворец, университета „1 Декември 1918" и руини от римляните.

Отпътуване за замъка Корвин в Хунедоара. Замъкът Корвин е един от най-красивите паметници на готическата архитектура и е в списъка на „10-те приказни дестинации” в Европа. Според историците замъкът е най-добре запазения средновековен паметник в Югоизточна Европа, един истински кралски замък на унгарския крал Матиаш Корвин (1458 – 1490 г.). Изграден е главно в готически стил с елементи и на ренесансова архитектура. Има високи и здрави отбранителни кули, вътрешен двор и подвижен мост. За замъка се разпространяват и множество легенди, едно от които гласи, че Влад III (по-известен като Влад Дракула) е държан тук като затворник от унгарския крал 7 години, след като пада от власт през 1462 г. Връщане в Сибиу. Нощувка.

Трети ден: Закуска. Посещение на Национален музеен комплекс Астра - етнографски музей на открито с големина от  96-хектара, разположен в парк в средата на който има езеро. В музея се намират над 400 сгради: къщи, чифлици, занаятчийски работилници, вятърни мелници, училище и т.н.. Всички тези конструкции са били демонтирани от различни селски райони в Румъния, за да бъдат реконструирани в музея. Отпътуване за България.

Цена от Велико Търново: 329лв.

Цена от Павликени: 339лв.

Цена от Габрово: 341лв.

Цената включва:

- Транспорт;

- Екскурзоводско обслужване;

- 2 нощувки със закуски;

- Медицинска застраховка.

Цената не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

            - Солна мина Турда – 60 леи възрастни; 30 леи пенсионери и ученици

            - Замъка Корвин – 30 леи възрастни; 15 леи пенсионери; 7 леи учениици

            - Музей Астра – 30 леи

- Доплащане на медицинска застраховка на лица над 65 г. - 2лв/ден

- Трансфер от Павликени - 10лв.