image
image
ПЪТЯТ НА ОБЛАЦИТЕ – ТРАНСФЪГЪРАШАН
от 279лв
3 нощувки
Румъния
Юли,

21-23.07.2023

Манастир Куртя де Арджеш - крепостта Пойенари - язовир Видрару - Сибиу - Окна Сибиулуй

Първи ден: Отпътуване от Велико Търново в 06:00 ч. в посока старата столица на Влахия – Куртя де Арджеш. Манастирът там е православната светиня на румънците - първият влашки манастир и главен храм на влашките владетели до 14. век. Според легендата е построен от майстор Манол и се отличава с уникална архитектура, в която ориенталски и византийски елементи са в красива симбиоза. Тук са погребани кралете на Румъния – Карол I, Фердинанд, Карол II и Михай. В манастира са положени мощите на св. Филотея Търновска. Разглеждане на крепостта Пойенари, построена през 13. век, преустроена от Влад III Цепеш и наричана „истинската крепост на Дракула“. Крепостта се извисява над каньона на река Арджеш, до нея се стига по 1462 стъпала, а от руините й има прекрасна гледка към цялата околност. Кратка спирка на язовир Видрару – един от най-големите високопланински язовири в Европа. От нея се разкрива прекрасна гледса към южните склонове на Карпатите. Настаняване в хотел. Нощувка.

Втори ден: Закуска. Преминаване по един от най-красивите пътища в света – Трансфъгърашан. Построен от Николае Чаушеску през 70-те години на ХХ век пътят, който прекосява най-високата румънска планина днес е гордостта на румънците. Преминаване покрай красивия водопад Капра (40 м.), разположен на 1690 м.н.в. Спиране на най-високата точка на пътя - ледниковото езеро Бъля, намиращо се на 2034 м.н.в. Разходка в околностите на езерото, която да ни позволи да се насладим на впечатляващите високи върхове на Карпатите. Желаещите може да се спуснат с телекабина, която минава над прохода и да се насладят от високо на гледката към пътя и един от най-високите водопади в Румъния - Бъля (60 м). Отпътуване в посока Сибиу и разглеждане на града. Пешеходна обиколка на историческия център на Сибиу, съхранил атмосферата на средновековието – крепостните стени и кули, Големия и Малкия площад с емблематичните сгради на тях – великолепни образци на архитектурата от барока и готиката - Католическата църква, дворецът Брукентал, Синята къща, Градската часовникова кула, Мостът на лъжците и площад Хует с неговата Готическата катедрала, където през 12 век се поставя началото на града. Свободно време за разходка. Настаняване в хотел. Нощувка.

Трети ден: Закуска. Отпътуване към езерата Окна Сибиулуй - чудотворното място между планините, където може да се съчетаят удоволствието от къпането във водата с чудесата на естествената терапия със сол и кал. Някои от езерата са толкова солени, че потъването в тях е почти невъзможно. Още от древността градът е използван за добиване на сол, а от 19. век е балнеолечебен курорт. Атракция номер едно на курорта са 52-те езера със специални лечебни качества, разположени на обща площ от 357 хектара. Водите и калта се използват при ревматични, невромоторни и гинекологични лечения. Отпътуване за Велико Търново.

 

Цена от Велико Търново: 279лв.

Цена от Павликени: 289лв.

Цена от Габрово: 291лв.

 

Цената включва:

- Транспорт;

- Екскурзоводско обслужване;

- 2 нощувки със закуски;

- Медицинска застраховка.

Цената не включва:

- Входни такси на посещаваните обекти;

- Манастир Куртя де Арджеш - 2 леи

- Лифт - 50 леи - възрастни, 30 леи - деца до 12г

- Окна Сибиулуй - 40 леи

- Доплащане на медицинска застраховка за лица над 65 г. - 2лв./ден