image
image
СИНАЯ - БРАН - БРАШОВ - ПРЕЖМЕР
от 235лв
2 нощувки
Румъния
Октомври,

13-15.10.2023

Първи ден: Отпътуване от Велико Търново в 06:00 ч. към Бран. Пристигане след обяд и посещение на замъка Бран, т. нар. Замък на граф Дракула - средновековна крепост, мистично "кацнала" върху стръмна скала. Малкото градче Бран се намира в проход, който някога е бил основен път към Влахия. Саксонците от Брашов построили навремето тук замък, който да пази тази важна търговска артерия на място на по-стара крепост на тевтонските рицари. Известен е в цял свят като Замъка на Дракула, не толкова заради историческата връзка с влашкия владетел Влад Цепеш, колкото заради литературния персонаж на трансилванския граф Дракула от едноименния роман на Брам Стокър. Днес замъкът изглежда така, както е бил по времето на най-известния му собственик - румънската кралица Мария. Свободно време в Бран за покупка на сувенири и опитване на местните кулинарни специалитети.

Разглеждане на крепостта Ръшнов, разположена на добре укрепен каменист хълм над град Ръшнов. Тя е построена от рицарите на Тевтонския орден през 13 век, а впоследствие служи за отбрана на населението при многобройните нападения през Средновековието. Оградена е от здрава крепостна стена и е недостъпна за нашествениците. В крепостта са разположени над 30 къщи, училище, параклис, кладенец. Гледката от най-високата точка на крепостта Ръшнов е впечатляваща – 360-градусова панорама към заобикалящите я върхове на Карпатите и към разположения в подножието на крепостните ѝ стени град Ръшнов. Настаняване и нощувка в хотел.

Втори ден: Разглеждане на Брашов. Градът се намира в Трансилвания, заобиколен от планините на Карпатите. През Средновековието Брашов е заселен от германци и това е повлияло на архитектурния му стил. Пешеходна разходка из запазения средновековен център на града, построен през 13- ти век – площад Сфатулуй, който и до днес е средище на обществения и духовен живот; сградата на Старото кметство, която първоначално е била наблюдателна кула, а днес е исторически музей; Черната църква - най-голямата готическа църква в страната; най-тясната уличка в Румъния; портата на Екатерина – единствената оцеляла от средновековните порти на Брашов. Изкачване с телекабина до върха на планината Тъмпа, където се намира надписът с името на града в холивудски стил. Разходка по екопътеките на билото, за да се насладим на прекрасните панорамни гледки от върха към града и околните планини. Свободно време в центъра на града.

Отпътуване за Прежмер, където се намира най-голямата укрепена църква в Югоизточна Европа. Укрепените църкви в Трансилвания са сред най-големите и добре запазени укрепителни съоръжения в Европа от времето на Средновековието. Те са строени в периода 13-16 век, заради османските и татарски набези в района. Седем от тези църкви са в списъка за Световното наследство на ЮНЕСКО. Сред тях е църквата в Прежмер. Стените ѝ достигат до 10 метра височина, а дебелината има 3-4 метра. Разполага с 272 стаи на четири етажа, където населението се подслонявало в случай на опасност. Има работилници, складове за припаси и дори училище, където децата учели при обсада. Интересен е защитния тунел-коридор, който обикаля укреплението. Църквата се използва за служби и до днес. Нощувка.

Трети ден: Закуска. Посещение на замъка Пелеш в Синая – строен за лятна резиденция крал Карол I. и смятан за един от най-красивите ренесансови замъци в Европа. Замъкът пленява с изключителния си стил - смесица от неоренесанс, барок, мавритан, рокото. Интериорът е впечатляващ - в залите ще видим изящна дърворезба, красиви вази от Майсенски и Севърски порцелан, кристални огледала и стъкло от Мурано, цветни рисувани прозорци, старинни мебели и декоративни предмети от 15-19 век. Пелеш е заобиколен от седем тераси, от които се открива прекрасна гледка към планината и близката долина. Всички те са украсени с със статуи, изваяни от италианеца Романели. Спускане към Синайския манастир по криволичеща алея с магазинчета за традиционни румънски сувенири. Манастирът е построен тук през 17 век от румънски благодордник, след завръщането му е от Светите места и Синайския полуостров в Египет. По-късно манастирът дава името на днешна Синая. Отпътуване за Велико Търново.

 

Цена от Велико Търново: 235лв.

Цена от Павликени: 245лв.

Цена от Габрово: 247лв.

 

Цената включва:

- Транспорт;

- Екскурзоводско обслужване;

- 2 нощувки със закуска;

- Медицинска застраховка.

Цената не включва:

- Замъка Бран - 60леи/възрастни; 45леи/пенсионери над 65г.; 15леи/ученици

- Укрепена църква Прежмер - 15 леи

- Замъка Пелеш - 50леи/възрастни; 25леи/пенсионери; 13 леи/ученици

- Доплащане за медицинска застраховка на лица над 65г. - 2лв./ден