image
image
ПРИРОДЕН ПАРК ЖЕЛЕЗНИ ВРАТА И СКРИТАТА КРАСОТА НА ЮГОЗАПАДНА РУМЪНИЯ
от 349лв
2 нощувки
Румъния
Май, Юни,

31.05-02.06.2024

Крайова, Природен парк Железни врата, Солните мини в Окнеле Мари, манастир Хорезу

 Първи ден: Отпътуване от Велико Търново в 05:00 ч. Посещение на солна мина Ocnele Mari. Това е бивша солна мина, а понастоящем е устроена като музей и е отворена за посетители. Разположена е върху площ от 10 дка. До нея се достига с минибус по подземен тунел с дължина 1300 м. Температурата вътре е 13-15. Въздухът е здравословен и подходящ за хора с белодробни проблеми. Височината на залите е 8 м. Тук се намира най-голямата подземна църква в Румъния. Има още музей, ресторант, магазин за сувенири, спортни игрища и др.

Разглеждане на Музея на тровантите - камъни, които имат кръгла обтекаема форма. Местните жители твърдят, че тровантите са способни да се размножават. Първоначално върху камъка се появява малък израстък, който набъбва и се откъсва от „майчиния“ камък. Новият камък е напълно самостоятелен, жив е и расте бързо. От 2006 г. музеят на тровантите е под закрилата на ЮНЕСКО.

Посещение на манастира Хорезу, най-големия манастирски комплекс във Влахия, основан 1690 г., шедьовър в стила Бранковяну, включен в културното наследство на ЮНЕСКО, известен с богатата скулптурна украса, религиозните композиции, колекцията от фрески и икони. Известен е с чистотата и баланса на архитектурния стил, богатството на скулптура, оброчните портрети и рисувани декорации. Иконописната школа, основана в манастира през 18. век, е била известна в цяла Югоизточна Европа. Нощувка.  

Втори ден: Закуска. Отпътуване за Турну Северин - наследник на антична Римска крепост, а днешният град е основан от унгарците през 11. век. Фото пауза пред Водния замък - символ на Дробета Търну Северин. Заедно със стълба на Траянския мост и руините на крепостта Северин, водният замък е част от забележителностите  на града. Отпътуване за Оршова.

Разходка с кораб по маршрут Малкия Казан - Табула Траяна – статуя на Дечебал. Живописните стеснения и разширения на Дунав в този район са наречени "Казаните" - малки и големи, които са между две планини. Река Дунав тук е най-дълбока - 120 метра. 55-метровата скулптура на главата на Децебал е разположена в средата на залива Мракония. Представлява голямо лице, издълбано в скала край пътя и е почит към последния крал на Дакия (и един от най-могъщите) от румънски бизнесмен. Монументът на Дечебал е правен в продължение на 10 години - между 1994 и 2004 година. 12 скулптори са работили върху образа, висок 55 м и широк 25 м. Разглеждане на манастира „Мракония” – разположен в най-живописния пролом по течението на Дунав. Отдалеч изглежда, че манастирът е построен на вдадена в реката скала и е буквално изникнал от водата.  Отпътуване за Крайова. Нощувка.

Трети ден: Закуска. Разглеждане та град Крайова - един от големите румънски градове. Жителите на града се гордеят с голямото количество добре запазени исторически паметници. Сред основните забележителности на град Крайова са парка Николае Романеску, по-известен като Бибеску - образец за паркова среда; катедралата „Свети Димитър“, построена през 18. век; църквата на манастира Козуна – от 15. век, която се смята за най-старата сграда в града. Сред интересните сгради е църквата на мадона Дуду, която е построена в средата на 18. век и е известна с красивите си мозайки. В града може да се види художественият музей на Крайова, който е бил построен по проект на френски архитект. В музея се съхраняват ценни произведения на изкуството на известни румънски творци, създавали шедьоврите си преди повече от век.

Разходка по площад Михай Витязул – в красива обстановка с много цветя, пеещи фонтани, декоративни саксии, а в центъра – статуята на Михай Витязул. Отпътуване за България.

 

Входни такси:

Солна мина „Окнеле Мари“ – 45 леи (работещи), 40 леи (пенсионери), 30 леи (ученици;

Разходка с лодка – ок. 50 леи за 1 час