image
image
ПИСАНИТЕ МАНАСТИРИ НА РУМЪНИЯ И МОЩИТЕ НА СВЕТА ПЕТКА В ГРАД ЯШ
от 345лв
3 нощувки
Румъния
Септември,

20-23.09.2024

Манастирите Агапия, Нямц, Воронет и Молдовица - Сучава - Яш

 

Първи ден: Отпътуване около 22:00 часа в посока В. Търново – Букурещ – Търгу Нямц. 

Втори ден: Пристигане сутринта. Разглеждане на манастира Агапия,един от най-големите и красиви женски манастири в Източна Европа. Посещение на манастира Нямц, създаден от български монаси, а един от първите игумени тук е бил Григорй Цамблак. В днешния си вид манастирът е построен от молдовския княз  Стефан Велики (Штефан чел Маре, управлявал между 1457-1504 г., многократно воювал успешно с турците и построил над 44 църкви, манастири и крепости). 

Отпътуване за района на Южна Буковина, известна със своите уникални за Европа изписани църкви, включени в Списъка на Юнеско за световното културно наследство. В периода между 14. и 16. век в региона са построени многобройни църкви и манастири. Специфичното при повечето от тях, е че външните им стени са богато украсени с ярки фрески, изобразяващи драматични библейски сцени. Архитектурният им стил е византийски със западно влияние. Разглеждане на манастира Воронет, построен през 16 в., наречен „Сикстинската капела на Изтока”. Той е известен със стенописа „Страшният съд” и се отличава със специфичния оттенък на синьото във фреските си. Отпътуване за манастира Молдовица, изграден в днешния си вид от сина на Стефан Велики – Петру Рареш през 1532г., който е книжовник и ценител на изкуството. Тук може да се види стенописа „Обсадата на Константинопол“. Нощувка.

Трети ден: Закуска. Програма в Сучава – главен град на Буковина и столица на Молдовската държава в периода 14. и 16. век. Разглеждане на крепостта - средновековен архитектурен ансамбъл, състоящ се от крепост и отбранителни стени, който е основната резиденция на владетелите на Молдова в продължение на почти 200 години и музея на селото на област Буковина, който показва традиционното село - народната архитектура на домакинствата и обществените сгради, техническите съоръжения, занаятите в района и начина на живот на жителите на Буковина.

Отпътуване за Яш, смятан от мнозина за културното „сърце“ на „Старото царство“ и столица на Молдова до 1859 г.  Посещение на Двореца на културата – готически шедьовър от началото на 20 век, построен на мястото на стария дворец на молдовските владетели. В него се помещават четири музея: Музеят на изкуствата, Музеят на историята, Етнографският музей и Музеят на науките и технологиите. Разглеждане на най-атрактивните зали в двореца – „Залата на владетелите“ и „Зала Хенри Коанда“. Свободно време за разходка. Нощувка.

Четвърти ден: Закуска. Поклонническа обиколка в православното сърце на Яш - Патриаршеският комплекс, построен 1761-1769 г., където са положени мощите на най-почитаната българска светица през средновековието Св. Петка Търновска. Разглеждане на манастира „Св. Три Светители" – построен през 1639 г. по време на управлението на Василий Лупу. Манастирът е в предварителния списък на Юнеско на обекти за световното културно наследство със своята уникална архитектура. До 1889 г. мощите на Св. Петка са били в този манастир. Отпътуване за Велико Търново.

ЦЕНА: 345лв.

Цената включва:

- Транспорт;

- Екскурзоводско обслужване;

- 3 нощувки със закуски;

- Медицинска застраховка.
Цената НЕ включва входни такси на посещаваните обекти:

- манастир Воронет - 10 леи за работещи /5 леи за учащи;

- крепост в Сучава - 16 леи за работещи/4 леи за учащи/8 леи за пенсионери;

- музей на селото в Сучава -  леи за възрастни / 3 леи за пенсионери / 2 леи за учащи
- Дворецът на културата в Яш - за четирите обекта в него (Музей на науката, Музей на историята, Етнографски музей и Музей на науката и технологията) - 60 леи за възрастни,

30 леи за пенсионери и 15 леи за учащи

- Дворецът на културата в Яш - за един от обектите в него (Музей на науката, Музей на историята, Етнографски музей и Музей на науката и технологията) - 20 леи за възрастни,

10 леи за пенсионери и 5 леи за учащи

Възможна е промяна на входните такси от страна на Министерството на туризма в Румъния.