image
image
image
ШЕДЬОВРИТЕ ПО ДУНАВА - ТУРНУ СЕВЕРИН И КРАЙОВА
от 269лв
2 нощувки
България, Румъния
Март,

29-31.03.2024

Видин - Турну Северин - Железни врата - Крайова

ПЪРВИ ДЕН: Отпътуване за Видин. Посещение на средновековна крепост Баба Вида;  Етнографски музей - Кръстата казарма (конак на еничарите). По желание – джамията и библиотеката на Осман Пазвантоглу; Църквата „Св. Петка”- XVII в.; Катедралната църква - „Св. Димитър”- XIX в. Настаняване в хотел във Видин. Вечеря. Нощувка.

ВТОРИ ДЕН: Закуска. Отпътуване за Турну Северин. - наследник на антична Римска крепост, а днешният град е основан от унгарците през 11. век. Фото пауза пред Водния замък - символ на Дробета Търну Северин. Заедно със стълба на Траянския мост и руините на крепостта Северин, водният замък е част от забележителностите  на града. Отпътуване за Оршова.

Разходка с кораб по маршрут Малкия Казан - Табула Траяна – статуя на Дечебал. Живописните стеснения и разширения на Дунав в този район са наречени "Казаните" - малки и големи, които са между две планини. Река Дунав тук е най-дълбока - 120 метра. 55-метровата скулптура на главата на Децебал е разположена в средата на залива Мракония. Представлява голямо лице, издълбано в скала край пътя и е почит към последния крал на Дакия (и един от най-могъщите) от румънски бизнесмен. Монументът на Дечебал е правен в продължение на 10 години - между 1994 и 2004 година. 12 скулптори са работили върху образа, висок 55 м и широк 25 м. Разглеждане на манастира „Мракония” – разположен в най-живописния пролом по течението на Дунав. Отдалеч изглежда, че манастирът е построен на вдадена в реката скала и е буквално изникнал от водата.  Отпътуване за Крайова. Нощувка.

ТРЕТИ ДЕН: Закуска. Разглеждане на град Крайова - един от големите румънски градове. Жителите на града се гордеят с голямото количество добре запазени исторически паметници. Сред основните забележителности на град Крайова са парка Николае Романеску, по-известен като Бибеску - образец за паркова среда; катедралата „Свети Димитър“, построена през 18. век; църквата на манастира Козуна – от 15. век, която се смята за най-старата сграда в града. Сред интересните сгради е църквата на мадона Дуду, която е построена в средата на 18. век и е известна с красивите си мозайки. В града може да се види художественият музей на Крайова, който е бил построен по проект на френски архитект. В музея се съхраняват ценни произведения на изкуството на известни румънски творци, създавали шедьоврите си преди повече от век. Свободно време за разходка. Отпътуване за България.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

- Транспорт;

- Екскурзоводско обслужване;

- 2 нощувки със закуски;

- 1 вечеря;

- Медицинска застрахохвка.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: 

- Доплащане за застраховка за лица на 64г. - 4лв.

- Крепостта Баба Вида - 7лв. възрастни; 3 лв. пенсионери и ученици

- Кръстата казарама - 5лв. възрастни; 3лв. пенсионери и учащи

- Разходка с корабче по язовир Железни врата - 20 евро

- Художествен музей Крайова - 15 леи възрастни; 10 леи пенсионери и студенти; деца до 18 год. безплатно