image
image
image
ЕСЕН В БАЛКАНА - УЗАНА
от 26лв
1 ден
България
Септември,

Връх Исполин – Географски център на България - Соколски манастир

01.09.2024

 

Отпътуване от Велико Търново за Връх (Шипченски) Исполин /1524 м/ се намира до географския център на България в местността Узана, в близост до Габрово. Върхът е най-високия в Шипченския дял на Средна Стара планина. В миналото е бил познат още като връх Коруджа. Върхът е гол, застлан с мека трева и предлага невероятни гледки във всички посоки. Преходът е около 2 часа и половина в двете посоки. Ще посетим и Географският център на България, измерен през 1991 г. Същата година е поставен знак, който отбелязва средата на територията на страната ни и представлява стилизирана форма на пирамида, оцветена в цветовете на националния трибагреник. От 2008 г. обектът е включен в Националното туристическо движение „100 национални туристически обекта“ под № 19. Печатът на обекта се намира в Посетителски информационен център „Узана“. Свободно време за обяд.
Посещение на Соколският манастир „Успение Богородично”, сгушен в природен парк „Българка” сред заобикалящите го върхове на Стара планина и вековните букови гори, пропити с история. Манастирът е бил убежище на въстанници, дори се смята, че и Левски често се е укривал зад стените му. Четата на капитан Дядо Никола освещава знамето си и се установява тук (1856 г.) с намерение манастирът да бъде превърнат в център на подготвеното въстание още преди Априлската епопея. Забележителна е и построената през 1865 г. каменна чешма от майстор Колю Фичето. Тя е с осем чучура-соколи и е ценен архитектурен паметник и символ на манастира.

Забележка:
Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление (сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип).
Удобно е да носите раничка за пешеходния преход с дъждобран, връхна дреха, слънцезащитен крем, вода.

Цената включва:
- транспорт
- планински водач/екскурзовод
- застраховка

Цената не включва: Разходи от личен характер!