image
image
image
ХИЖА МАЗАЛАТ С ПРЕХОД ДО РЕЗЕРВАТ „ПЕЕЩИ СКАЛИ“
от 99лв
1 нощувка
България
Септември,

28-29.09.2024

Хижа Мазалат е разположена на източната граница на Национален парк Централен Балкан, на 1620 м. н.в, в местността Мандрището. Построена е през 1935 година от севлиевска група туристи и досега сградата е запазила първоначалния си вид. През 2015 година взе награда за "Хижа на годината".


ПЪРВИ ДЕН – 07:00 Тръгване от Велико Търново от паркинга на Стадиона към хижа Партизанска песен - разположена в Централна Стара планина на 25 км. от Габрово в живописна местност. От тук тръгва преходът към хижа Мазалат. Продължителността му е около 3:30ч. След настаняне в хижата и почивка, който желае може да се разходи до връх „Вълча глава“. Преходът е приятен, а върхът се намира само на около 1 час от хижата. Нощувка.

ВТОРИ ДЕН – Закуска. Към 7:30ч. се отправяме се към резервата „Пеещи скали“. Преходът е около 2:00ч. в посока. Интересното име на резервата идва от звуците, които издават скалите в него при силен вятър. Там ще направим почивка и ще се насладим на невероятните панорамни гледки. Връщане в хижата. Почивка за хапване. Вземаме раниците с багажа и се отправяме към хиха „Партизанска песен“, където ни чака автобусът. Прибиране във Велико Търново.

В цената са включени: 1 нощувка със закуска в хижа Мазалат (настаняване в стаи за 10-15 човека), транспорт по маршрута с лицензиран автобус, планинска застраховка, планински водач.

Цената не включва: разходи от личен характер, храна.


ЗАБЕЛЕЖКА:

За прехода, ще ви бъдат необоходими следните неща:

– раница около 30-40 литра.

– малък превързочен пакет – 2бр.

– удобни, затворени обувки (туристически - задължително!) (сандали,високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип)

– резервни чорапи –2-3 чифта

– подходящи дрехи: 1 удобен панталон с дълги крачоли, 2бр. термо бельо, блуза и клин, полар, дъждобран, ветровка, пухенка или яке със синтетична изолация и с качулка.

– шапка

– ръкавици – два чифта

– бъф или друга кърпа за глава / врат

– челник или фенерче

– слънчеви очила

– слънцезащитен крем

 – Щеки(препоръчителни) – улесняват много изкачването и слизането!