image
image
НА ПАЗАР В ПИРОТ
от 59лв
1 ден
Сърбия
Март,

Една приятна разходка за ден

23.03.2024

Отпътуване от Велико Търново в 03:00 ч. по маршрут Велико Търново - София - Калотина - Пирот. Пристигане в Пирот. Градът е заобиколен от Влашка и Стара планина и е създаден върху изградена през 2 век антична римска станция, носеща названието Turres, което означава „кули”. През 9 век градът става българско владение до падането на Българската държава под византийско и османско владичество. През 15-17 век градът носи османското си име Шехиркьой и е център на вилает. През периода на Възраждането Пирот е център на Нишавската епархия. Тогава се основава Българската екзархия. Най-отличителният белег на Пирот са неговите килими. Те са уникални и са гладки и от двете страни.
Посещение на съботния пиротски пазар. Ако не сте закусили, на влизане можете да закусите с мекици, почти 50 сантиметрови и много вкусни.
Самият пазар – сергия до сергия. Яйца, плодове, зеленчуци, ракия и сокове – повечето продукти са домашно производство и на много приемливи цени. В закритата част на пазара можете да си купите млечни продукти – сирена, кашкавали, извара, каймак и масло. Естествено можете да опитате, преди да закупите. Освен всичко това, можете да си купите и месни продукти, колбаси, прахове и какво ли още не…
Свободно време за обяд. В Пирот има много места, където да се хапне вкусно и цените са доста народни.
По желание – разходка до крепостта Калето, нарича още Момчилов град или Момчилово кале. Смята се, че е построена през XIV в. от местния български владетел Момчил Войвода.

Цената включва:

- Транспорт;

- Туристическа програма в Пирот;

- Екскурзоводско обслужване;

-Медицинска застраховка.


Цената не включва:

- Разходи от личен характер;

- Доплащане за застраховка на лица над 64 год. - 2лв.

Забелeжка:

  • При възникване на извънредни проблеми в пътната или метеорологична обстановка или блокиране на пътни участъци се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
  • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
  • Лица над 84 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.