image
image
image
ВЕЛИКДЕН В НИШ И КРУШЕВАЦ
от 439лв
2 нощувки
Сърбия
Май,

04-06.05.2024

 

1 ден 04.05.2024 Велико Търново - София - Калотина - Пирот - Ниш
Отпътуване от Велико Търново в 04:00ч, от  София в 07:30ч. посока Сърбия. Пристигане в гр. Пирот. Възможност за разходка в града –  реновирания централен площад, градския пазар, от който можете да закупите продукти от местните производители – кашкавал, сирене, дюлева ракия, различни видове месни продукти и много други. По желание – посещение на крепостта Калето. Свободно време.  Отпътуване за гр. Ниш - третия по големина град в Република Сърбия. Градът се намира в Югоизточна Сърбия, разположен е на река Нишава. Ниш е един от най-старите градове на Балканите, наричан "Портата между Изтока и Запада". От древни времена градът е бил пресечна точка на големите търговски пътища.  Основан от келтите през трети век преди Христа. Праисторическите жители са наричали града Нависос - градът на Феите. Интересни забележителности са: площадът на Освобождението; Паметникът на освободителите; сградата на кметството, построена за седалище на Народната банка; Националният театър; Турската крепост от 18 век, на мястото на която се е намирало първото римско селище под името Наисус; дворецът "Бановина", построен през 1886 г., седалище на Нишкия университет.  Настаняване в хотел  4*.  Вечеря. Тържествена литургия. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ. Нощувка.

2 ден 05.05.2024 Ниш - Крушевац - Ниш
Закуска. 9,00ч. отпътуване за гр. Крушевац. В село Джунис, недалеч от Крушевац, се намира манастирът Покров на Пресвета Богородица. Манастирът е построен на мястото, където Света Богородица се явява на момичето Милойка Йоцич на 24 юли 1898 г. Момичето Милойка било на 13 години и работело на нивата със сестрите си.Тя отишла до извора с кана да си налее вода. Когато стигнала до извора, видяла Света Богородица, която й казала, че на това място ще бъдат изцелени много болни и че на това място трябва да се построи църква. Мълвата за това бързо се разпространила, така че много болни и нуждаещи се хора започнали да се събират на това място. През 1934 г. с благословението на светия епископ Николай Велимирович, епископ на Жича, на това място е построен дървен храм, посветен на Покрова на Пресвета Богородица. През 1977 г. започва строителството на голям храм, което е прекъснато през 1985 г. поради забрана на тогавашните власти, за да продължи през 1993 г. Работите са напълно завършени през 2001 г. Храмът е изцяло изографисан, а в манастирския комплекс са построени нови стаи и помощни сгради. През 1997 г. дървената църква е разрушена и на нейно място е построена нова от масивен материал, която е осветена през 1998 г., на стогодишнината от явлението на Пресвета Богородица. Първоначално манастира е мъжки, а  през 1968 г. е преобразуван в женски манастир. Отпътуване за Крушевац. През 1387 г. градът е бил столица на владенията на княз Лазар. Туристическа програма: централният площад с паметника на героите от битката на Косово поле през 1389 г., Паметникът на мира, Църквата "Св. Георги", Археологическият парк "Лазарев град" с останките от средновековна крепост Донжон кула, паметниците на Филип Вишнич – слепият гуслар-поет и Св. Княз Лазар, един от най-почитаните сръбски светци. Посещение на църквата "Лазарица", изградена в периода 1378-1380 г. от княз Лазар. Архитектурният ѝ стил е типично моравски, следвайки в екстериора византийската традиция, в редуваща се последователност от дялани камъни и 3 реда от червена тухла. Свободно време за разходка и обяд. Връщане в Ниш след обяд. Свободно време за ползване на СПА центъра на хотела / необходима е резервация на рецепция / . Празнична Великденска вечеря с жива музика, богато меню и неограничени напитки местно производство. Нощувка.

3ден 06.05.2024 Ниш - Малча - София - Велико Търново
Закуска.  Около 10:30ч. посещение на винарна Малча. Тук ще имате възможността да дегустирате различни видове вина произведени по различни технологии, използвани през вековете. Тук ще усетите различни винени епохи. Пробвайки вино от всяка епоха, ще почувствате разликата в зависимост от начина на приготвяне и отлежаване на виното. Възможност за пазаруване в магазина на винарната. Отпътуване за България.  Пристигане в София вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 2 нощувки със закуски в хотел  4*  в гр. Ниш;
 • 1 вечеря на блок маса без напитки;
 • Празнична вечеря с богато меню, неограничени алкохолни и безалкохолни напитки и жива музика;
 • Посещение на гр. Пирот;
 • Посещение на манастир Покров на Пресвета Богородица - Джунис;
 • Дегустация във Винарна "Малча";
 • Туристическа програма в Крушевац и гр. Ниш;
 • Ползване на СПА центъра на хотела;
 • Гранични и магистрални такси;
 • Екскурзоводско обслужване;
 • Мед. застраховка на ЗАД "Армеец“ с асистанс с покритие 5000 евро и включено покритие COVID-19.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД „Армеец“,София, ул. Стефан Караджа 2.

Отстъпки:

 • Настаняване на дете до 11,99 г. с двама възрастни в една стая – минус 40 лв.

Доплащане:
 • Настаняване в единична стая – плюс 90 лв.

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека;
 • Необходим депозит при резервация: 30% от пакетната цена;
 • Доплащане до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Лица над 85 годишна възраст не подлежат на застраховка;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията.

Полезна информация:
Необходими документи:
 • Лична карта или паспорт с 3 месечна валидност след датата на връщане. За деца под 18 години, пътуващи с един родител или без родители – нотариално заверена декларация, че родителите са съгласни детето да пътува извън България.
 • За Република Сърбия няма визови изисквания.