image
image
image
БАЛЕТ "КРИСТАЛНИЯТ ДВОРЕЦ" В ДЪРЖАВНА ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА
от 145лв
1 нощувка
България
Март,

08-09.03.2024

Казанлък - Стара Загора

 

Първи ден: Отпътуване в 09:00 ч. от Велико Търново. Посещение на тракийската гробница Голямата косматка. Пристигане в Казанлък. Свободно време за разходка и обяд. Пристигане в Стара Загора. Настаняване в хотел. Свободно време за вечеря (не е включенав  цената) в центъра на града. В 19:00 ч. начало на балетът "Кристалният дворец".

Балетът е много повече от приказка. Той е по истинска история по времето на императрица Анна Йоановна в Русия. Тя е имала шут княз, който се сгодил за италианка, а по онова време било недопустимо да се женят хора с различна религия. Тъй като годеницата му умира, Императрицата го сгодява, този път за "подходяща" девойка и ги затваря за назидание в леден дворец на брега на река Нива. Феята на ледената цветна градина подарява на булката сватбен воал, а императрицата - клетка с райски птици. Сватбения кортеж шумно се оттегля. В кристалният дворец остават завинаги само двамата влюбени, нежно запленени един от друг. Сред многото поуки, заложени в представлението е и фактът, че често зад афишираните добри намерения се крие злоба, завист, отмъстителност...

Прибиране в хотела. Нощувка.

Втори ден: Закуска. Посещение на Регионалният исторически музей, който съхранява при подземния етаж останки от автентична римска главна улица и римска колесница. Музеят разказва за историята на района от най-дълбока древност през опожаряването на града през Руско-турската освободителна война и историята на Самарското знаме. Посещение на Музей на религиите (Ески джамия) - Единствената обществена сграда оцеляла след опожаряването на Стара Загора. Музеят е наистина уникален. В него има свидетелства за приемственост между четири различни култови и религиозни системи. Стенописите в джамията са паметник на културата от национално значение. Връщане във Велико Търново.

 

Цената включва:

- Транспорт;

- Екскурзоводско обслужване;

- 1 нощувка със закуска в Стара Загора;

- Медицинска застраховка;

- Билет за постановката;

- Чаша вино, мин. вода и ядки по време на антракта.

 

Цената не включва:

- Разходи от личен характер;

- Тракийска гробница Голямата косматка - възрарни - 6лв; пенсионери - 4лв; ученици и студенти - 2лв.

- Регионален исторически музей Стара Загова - възрастни - 6лв; пенсионери - 4лв; 

- Архитектурен комплекс Ески Джамия - възрастни (над 10 човека) - 3лв; пенсионери - 2лв.