image
image
ВЛЕЗ В ИСТОРИЯТА - РЕГИОН СЛИВЕН, ЯМБОЛ И ЕЛХОВО
от 159лв
1 нощувка
България
Октомври,

Чинтуловски манастир - крепост Туида - Интерактивен музей Безистена - Етнографски музей гр. Елхово - пчелна ферма "Братанови" с Въглевци

26-27.10.2024

Първи ден: Отпътуване от Велико Търново към Чинтуловски манастир „Св. Пророк Илия”. Мястото се свързва с преданието за смъртта на двамата братя Илия и Димитър и вярата на християните в „житието” им, и чудесата, които ставали на техния гроб. Чудесата, които ставали след смъртта на братята при гроба, накарали хората да ги почитат като светци. Много болни хора получавали лек, след като спущали краката си в гроба. Там се пренасяли курбани в израз на благодарността на изцелените хора. Вярващите християни преди да отидат на гроба и влязат в храма, си пълнят от аязмото вода, която поставят в храма, а после на гроба. Отнасят водата в домовете си и когато не се чувстват добре получават изцеление от благодатното й действие. 

Посещение на крепостта Туида, разположена на хълма Хисарлъка над гр. Сливен. Тя е част от укрепителната старопланинска система, която имала изключително важна роля за отбраната на Римската империя, по-късно и на ранната Византийска империя, както и на средновековна България. Детайлното проучване на крепостта Туида започва през 1982 година. В обекта са разкрити и проучени двете порти – северна и южна, четирите кули, крепостните стени, жилищни и стопански помещения. Разкрити са и много артефакти. Научна ценност са откритият печат на княз Борис I, колективната находка от железни оръдия на труда, богатата керамика, костените предмети и накити, значителният брой монети.

Свободно време за обяд в центъра. Отпътуване за Ямбол. Посещение на Безистена. Ямболският Безистен (покрит пазар) е единствената в България запазена сграда от този тип от времето на османското владичество. Оценява се като един от най-красивите покрити пазари на Балканите и еталон на общественото строителство за граждански нужди в Османската империя в периода ХV – ХVІІ век. Петвековната сграда приютява интерактивен музей. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Втори ден: Закуска. Отпътуване за град Елхово. Посещение на Етнографско-археологически музей. Разпределен в следните колекции: ,,Земеделие и животновъдство”, ,,Жилище и жилищна уредба” , ,,Транспорт, лов и риболов”, ,,Облекло и накити”, ,,Тъкани и шевици”, ,,Традиционни занаяти”, ,,Художествено народно творчество”. В основния му фонд “Археология” се съхраняват над 1 000 движими културни ценности. Отпътуване за Велико Търново. По пътя посещение на Пчелна ферма "Братанови". Запознаване с разнообразните пчелни продукти и апитерапията, като вид алтернативен метод за лечение и превенция на различни заболявания . При посещението е предвидена дегустация на пчелни продукти и всеки, който желае може да направи процедура за дишане на пчелен въздух.

Цената включва:

- Транспорт;

- Екскурзоводско обслужване;

- 1 нощувка със закуска и вечеря;

- Медицинска застраховка.

 

Цената не включва:

- Пчелна ферма "Братанови" - 5лв.

- Крепостта Туида - 2лв. възрастни; 1лв. пенсионери и ученици;

- Безистена - 6лв. възрастни; 2лв. пенсионери и ученици;

- Етнографско-археологически музей Елхово - 5лв. възрастни; 3лв. пенсионери и ученици