image
image
НЕРАЗКАЗАНО В ИСТОРИЯТА - "ВТОРИЯТ БАТАК" И МОНУМЕНТЪТ НА НЕБЕСНИЯ НИ ПОКРОВИТЕЛ ИВАН РИЛСКИ
от 37лв
1 ден
България
Ноември,

09.11.2024

Отпътуване от Велико Търново за с. Любенова махала. Посещение на църквата "Св. Великомъченик Георгий".  Юлската жега на 14 юли 1877 г. над Гюнели махле (дн. Любенова махала) се разиграва кървава трагедия по време на Руско-турската война. Селяни от 9 села, сред които Радево, Любенец, Богданово, Сокол, Милкарево, Пет могили, Гледачево, Радне махле, се втурват по пътеките, понесли най-ценното за да дирят спасение зад каменните зидове на храма. Той не успява да ги опази, нито молитвите им, нито пендарите, златото, среброто и иконите. Съсичат ги. Варварски. 

Историците определят драматичните събития от лятото на 1877-а с думите "втори Батак". За съжаление този факт не влиза в учебниците по история, за него рядко се говори извън района на Новозагорско и Радневско, където паметта за случилото се е жива и се предава от поколение на поколение. Кървавата касапница се разиграва в разгара на Освободителната война. Докато руските войски водят ожесточени боеве с турската армия, водена от Сюлейман паша в района на старозагорското поле, черкези и башибозуци грабят и опустошават селата.

Времето винаги ще спира в Любенова махала, където зрее жито и ухае на рози. И на зазоряване или пък привечер камбаната ще връща спомена...

Продължаваме към град Раднево. Посещение на археологически парк "Нов живот за миналото" - докато пристъпвате между бойни кули, крепости имате усещането, че прескачате от епоха в епоха. Сред по-интересните обекти е вход на крепост с две правоъгълни кули, фрагмент от ранна византийска крепост, базилики, стражева кула и жилищни сгради. Целият комплекс възкресява артефакти от дълбока древност до днес. Над града се издига най-големият паметник в страната на Св.Иван Рилски - покровител на българският народ и закрилник на миньорите, висок 33м. и тежащ 45 тона. Свободно време в Стара Загора. Връщане във Велико Търново.

Цената включва:

- Транспорт;

- Екскурзоводско обслужване;

- Медицинска застраховка.

Цената не включва:

- археологически парк "Нов живот за миналото" - 2лв. възрастни; 1лв. ученици