image
image
СОКОЛСКИ МАНАСТИР И ШЕДЬОВРИТЕ НА КОЛЮ ФИЧЕТО
от 20лв
1 ден
България
Октомври,

Дряново - градът на усмихнатите пейки

26.10.2024

Отпътуване от Велико Търново за Соколският манастир „Успение Богородично”, сгушен в Природен парк „Българка” сред заобикалящите го върхове на Стара планина и вековните букови гори, пропити с история. Манастирът е бил убежище на въстанници, дори се смята, че и Левски често се е укривал зад стените му. 

Четата на капитан Дядо Никола освещава знамето си и се установява тук (1856 г.) с намерение манастирът да бъде превърнат в център на подготвеното въстание още преди Априлската епопея. Забележителна е и построената през 1865 г. каменна чешма от майстор Колю Фичето. Тя е с осем чучура-соколи и е ценен архитектурен паметник и символ на манастира. Отпътуване за гр. Дряново. Посещение на Историческия музей с музейната експозиция "Колю Фичето. Живот и творчество". Там са показани традиционни дюлгерски и резбарски инструменти на дряновските строители от периода на Българското Възраждане, експонирани са макети най-емблематичните сгради на първомайстора и родословното дърво на фамилия Фичеви. Българската история не познава втори майстор, който така категорично променя националната архитектура и оставя архитектурните си шедьоври в цяла България. Музеят е реставриран и през 2010г. , печели приза - "Сграда на годината". Разходката ни продължава към Лафчиевата къща, известна още като "Градски бит от края на XIX и началото на XX век. В това внушително триетажно здание не е използван нито един пирон или желязна скоба. Посещение на Икономовата къща (една от двете напълно запазени къщи, дело на майстор Колю Фичето, другата е така наречената "Къща с маймунката" във Велико Търново - строена е 1859г за свещеник Васил Икономов, който бил приятел на майстора. Пешеходната ни обиколка включва Часовниковата кула и Релефната карта на България, отлята от цимент в мащаб 1:100 000 и е първата релефна физическа карта на България. Изработена е през 1962г. от Бонка Тихова, преподавател по география с помощта на учениците си. 
Разходка в пешеходната алея и  време за кафе и обяд. Време за снимки на Усмихнатите пейки. Много забележителности могат да ви накарат да се усмихнете, но малко са тези които всъщност ви се усмихват. Такива са най-симпатичните пейки, които сме виждали в България. В своите слънчеви цветове те се появяват в града през 2002 г. 

Цената включва:
- транспорт
- екскурзоводско обслужване
- медицинска застраховка

Цената Не включва:
- Икономова къща - 3лв за работещи, 2лв за пенсионери, 1лв за учащи
- Лафчиева къща -  3лв за работещи, 2лв за пенсионери, 1лв за учащи
- Исторически музей - 3лв за работещи, 2лв за пенсионери, 1лв за учащи
- Трансфер от Павликени - 10лв.