image
image
ПЛИСКА – ШУМЕН - ПРЕСЛАВ
от 41лв
1 ден
България
Септември,

22.09.2024

Отпътуване за Плиска - столица на Първата българска държава в периода от 681 до 893 г. Мястото, на което е изградена столицата, не е било избрано случайно - разположено в равнина и заобиколено от склонове на съседните плата, прабългарите избрали това място поради благоприятните условия за скотовъдството. Освен това в района на Плиска се пресичали важни пътища. Посещение на Двора на кирилицата. Комплексът работи от май 2015 и негов създател е Карен Алексaнян - арменец, който живее от дълги години в България. Той създава музея с идеята да представи българската история по един по-интересен, модерен начин и различен начин. Освен двуметрови каменни букви, в Двора на кирилицата има паметник на цар Борис I и високи 3.5 метра скулптури на братята Св. Св. Кирил и Методий, над които се извисява 12-метров кръст.
Свободно време за обяд в Шумен.
Отпътуване за Велики Преслав. През 893 г. свиканият от княз Борис І събор обявява преместването на столицата от Плиска в Преслав и издига на престола Симеон (893-927), признат и от претенциозните византийски автори за един от най-ерудираните владетели на своето време. поред третото решение на събора, българският език е обявен за официален в богослужението и държавната канцелария. Така били създадени всички необходими предпоставки за протичането на онези събития, процеси и явления, наричани днес „Златен век” на българската духовна и материална култура.
Посещение на Археологически музей - Велики Преслав. Идеята да се създаде такъв музей, който да събере и покаже откритите на територията на старата столица паметници, възниква скоро след Освобождението на България от османско иго, а във връзка с 1300 годишнината от основаването на Дунавска България, Преславският музей е преместен в нова сграда. Дворецът е бил с височина около 22 м. При проучването на сградата са отрити забележителни образци на декоративната каменна пластика: бази, колони, капители, корнизи и др. Отпътуване за Велико Търново.

Цена от Габрово: 53лв.

Цената включва: 

 • транспорт;
 • екскурзоводско обслужване;
 • медицинска застраховка.

Цената не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти:
  - Плиска - лица до 18 години - 5лв, лица от 18 до 65г. - 10лв., лица над 65г. и лица с увреждания - 5лв.
  - Велики Преслав - възрастни 5лв, пенсионери 3лв, учащи 2лв
  - Двор на кирилицата - възрастни 8лв, пенсионери и учащи 4лв
 • Трансфер от Павликени - 10 лв.

Забележка:

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.